Uvac

Uvac se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, izmedju Nove Varoši i Sjenice.
Može se reći da je jedno od najlepših mesta u Srbiji, koje treba posetiti.
Reka Uvac nosi mnoge tajne, od izvora ispod misterioznog Krova Srbije-Peštera do ušća u reku Lim, dužine 120km, izmedju Sjenice i Nove Varoši, izmedju planina Javor i Zlatar. Reka je dubokog korita, vijugavo se probija kroz krečnjačke stene, puna je prelepih kanjona, jedna je od najlepših u Srbiji koju krase meandri koji formiraju izgled pravog lavirinta i ima karakteristično zelenu boju.
Delimičnim potapanjem doline moćne planinske reke Uvac i izgradnjom tri brane nastala su tri jezera Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Uvačko jezero je prvo u nizu jezera koji su izgrađeni na reci Uvac, dok se reka Vapa, malo niže uliva u jezero. Voda iz ovog jezera otiče u Zlatarsko jezero, a voda iz Zlatarskog u Radoinjsko.
Prostor oko klisure karakterišu kraški oblici reljefa među kojima se izdvajaju brojne pećine , od kojih treba izdvojiti Ušački pećinski sistem, koji čini Ušačka pećina, Ledena pećina i Jama Bezdana. Ovaj sistem ima ukupno 4 ulaza , Ledena i Bezdana pećina po jedan ulaz i Ušačka pećina po dva i ona čini veći deo sistema. Bezdana je najinteresantnija zato što je najmanja i samim tim je najraščlanjenija. Ledena je bogata pećinskim nakitom.
Pored Ušačkog sistema treba videti Baždarsku pećinu, pećinu Tubića, Javorsku pećinu koje se nalaze na teritoriji Specijalog rezervata prirode Uvac.
Kanjon Uvca je poznat po svojim meandrima , koji kilometrima vijugaju urezani od strane nekada reke Uvac, a sada Uvačkog jezera. Sa obe strane kanjona postoji nekoliko vidikovaca odakle se pruža neverovatan pogled na meandre. Najpoznatiji vidikovac je Molitva, takodje i jedno od omiljenih mesta za posetu od strane turista. Ne smete propustiti da obidjete manastir Uvac i Devojačku stenu.
Beloglavi sup, naša najveća ptica, retka i malobrojna vrsta orla lešinara i baš na ovom području se nalazi njegovo najveće stanište, i čini zaštitni znak i jedinstvenost ovog područja.
Beloglavi sup je definitivno simbol kanjona reke Uvac. Stene po obodu jezera su njihovo prirodno stanište.

Seoska idila, more četinara, breza, proplanaka krase ovaj neobičan kraj. Na ovom mestu su jutra i večeri svežije , što je u letnjim mesecima spas od vrućine.
Meštani u ovom mestu se dosta bave turizmom, i nude nesvakidašnji boravak u brvnarama u kojima mozete probati zlatarski sir, papriku u pavlaci, kačamak, pršutu, heljdopitu, slatko od šumskih jagoda, jagnjetinu, rakiju od divlje kruške. Takodje možete kupiti ručno izradjene suvenire.
Za sve one koji vole malo aktivniji odmor postoji mogućnost za biciklizam – čak 15 različitih ruta, kampovanje, planinarenje i ribolov ukoliko želite i nešto više avanture kao što je vožnja motora ovi predeli su idelana destinacija za to. Ne smete propustiti obilazak jezera čamcem ili nekim brodićem, naravno ukoliko nemate svoj postoji mogućnost iznajmljivanja. Plovidba će vam omogućiti da iz neposredne blizine vidite pećine i meandre. Ako se odlučite za pešački obilazak obodom kanjona, stazama koje su odlično uradjene, ne smete propustiti neki od vidikovaca sa kojih se pruzaju očaravajući pogledi. Ako ste ljubitelji fotografije, na svakom koraku možete fotografisati fenomenalne pejzaže. Za svakog ljubitelja prirode nudi se nešto zanimljivo, a kanjon Uvca je jedna od najlepših atrakcija Srbije.