Jesenji vikend sa decom u Srbiji – Deliblatska peščara

deliblatska peščara
Deliblatska peščara (izvor: http://www.deliblatskapescara.rs)

Deliblatska peščara – Raj za aktivnost sa decom

U jugoistočnom delu Panonske nizije, pruža se plato dužine 60 i širine 25 km, na čijem delu se nalazi najveća evropska kontinentalna peščara, a veći deo ovog područja zahvata upravo Deliblatska peščara.

Deliblatska peščara je nastala od silikatno-karbonatnog peska. Specifičnost ove peščare je njena šumo-stepska vegetacija, koja je jedinstvena u Panonskoj niziji.
Biljni svet sadrži blizu 1000 biljnih vrsta od kojih su najpoznatije: banatski i stepski božur, šerpet, bademić i dr. Kleka je jedini samonikli četinar, a još se mogu videti i virgilijski hrast, lužnjak i bela lipa.

Veći deo peščare prekrivaju stepske travne zajednice Festuceto-Potentilletum arenariae – vijuka i Botriochloeto-Euphorbiaetum glareosae – oštrice.
Floru odlikuje zajedničko prisustvo stepskih i šumskih vrsta, koje grade niz prelaza od stepske ka šumskoj vegetaciji.
Ono što je posebna prednost ovog mesta što možete uživati u jednom zanimljivom vikendu zajedno sa svojom decom. Na ovom mestu nalazi se edukativni centar „Čardak“, koji se nalazi u blizini sela Deliblato, udaljen 60 km od Beograda.

U ovom edukativnom centru nalazi se veliki broj atrakcija koji će zadovoljiti i najradoznaliju i najaktivniju decu. Centar je u šumovitom delu koji je okružen edukativnim stazama na kojima su odmorišta i osmatračnice.
Ovaj edukativni centar za decu organizuje radionice i sastanake istraživača same peščare. Pogodan je za decu školskog uzrasta i sportiste.
Osim toga vaš vikend možete provesti i u velikom broju lovačkih kuća na ovom mestu, koji su kapaciteta od 3 do 9 osoba.

Izletišta: Devojački bunar i Čardak sa 6 planinarskih staza ukupne dužine 45 km (pojedinačno od 3 do 15 km ). Rezervat je označen brojnim edukativnim, informativnim tablama za obeležavanje. Izgrađeno je 5 osmatračnica od 20 m visine i 50 od 5 m, kao i brojni vidikovci i 6 nadstrešnica. Za više ideja o aktivnostima u rezervatu možete pogledati članak na blogu Nestvarna.

zagajacka brda
Zagajačka brda (izvor: http://www.deliblatskapescara.rs)

Takođe, velika prednost jeste i mogućnost kampovanja, ukoliko ste ljubitelj ovog vida odmora, u naselju Devojački bunar i pored jezera Vračev Gaj u Beloj Crkvi.
Seoski turizam u naseljima Skorenovac i Šušara obuhvata ponudu privatnog smeštaja i tradicionalnih mađarskih specijaliteta. Kafei i restorani u okruženju najbrojniji su u Devojačkom bunaru i Beloj Crkvi. Ova mesta su blizu Deliblatske peščare, tako da ćete stići veoma brzo, a osim toga Belocrkvanska jezerasu vam u samoj blizini.

Ako želite da provedete aktivan i vikend pun avanture sa decom za koji vam ne trebaju avio karte niti veliko pakovanje već vam je dovoljno sat vremena vožnje od Beograda, onda iskoristite da otkrijete prirodni rezervat Deliblatska peščara još ovog vikenda.