Šoping u Turskoj

Iako se naši članci uglavnom odnose na putovanja po Srbiji, odlučili smo da posvetimo jedan članak praktičnim savetima za kupovinu u Turskoj.

turska soping bazar

Cenkanje – najbitnija stavka u Turskoj pri kupovini. Ne zaboravite to, jer su turski trgovci lukavi. Na svaki mogući način će pridobiti Vašu pažnju ne bi li se posvetili njima i njihovim proizvodima. Doduše, mora se priznati i da su veoma ljubazni. Ono što je od proizvoda jedinstveno za Tursku, a i što nigde na svetu ne možete naći jeftinije su: neverovatno veliki izbor srebrnog i zlatnog nakita, brojni predmeti od oniksa, marame (kao idealan poklon dragoj osobi) i ručno izrađeni tepisi od vune i svile. Na svaki mogući način ćete biti uvedeni u trgovinu i Vaša pažnja “mora” biti usmerena na sadržaj iste.

Što se cenkanja tiče, imajte na umu da je početna cena duplo veća od stvarne.

Tepisi, začini, čajevi, keramika sa tradicionalnim motivima, predmeti od kože, nakit… Ako niste kupili nešto od ovoga, kao da niste bili u Turskoj.

Ne čudite se ako Vam trgovac pokloni tzv. plavo oko u obliku narukvice ili priveska. Ovo plavo oko (nazar boncugu) predstavlja talisman koji štiti od uroka. Nazar znači gledanje. Turci se smatraju najspretnijim trgovcima na svetu. Ispred radnji stoje ljudi koji Vas bukvalno vuku za rukav. Kada uđete u radnju, odlično Vas procenjuju, a na svim jezicima znaju da kažu dama.

U potrazi za odećom, tepisima ili nekim drugim proizvodima, napravite predah uz nezaobilazne turske slatkiše, ratluk i baklavu.

Najbolja mesta za šoping u Turskoj su pre svega Istanbul (epitet šoping destinacije na svetskom nivou), Marmaris, Kemer, Side, Goreme, Ičmeler… Prodajna mesta u vidu šoping molova, butika, suvenirnica, salona, pijaca, tezgi, bazara… Sve dolazi u obzir.

turska soping kupovina zacini bazar

Istanbul šoping fest” se može nazvati pravim trgovinskim čudom. Traje 40 dana, krajem marta, početkom aprila. Zauzima mnogo lokacija, gde sve treperi od turista/potrošača: bazar začina, Kapali čaršija, Taksim, Fatih, Nišantaš, Baharije, Šišli… Festival obuhvata više od 90 trgovinskih centara, butika, hiljade prodavnica.

Veoma atraktivna je čaršija u letovalištu Side. Preovlađuju nove zgrade orijentalne arhitekture. U njihovom prizemlju su radnje u kojima se nudi raznovrsna roba. Najzanimljiviji deo ove robe su slatkiši (ratluci i ostale poslastice), čajevi, začini, nakit, keramika, odeća i obuća od kože, tekstil. Ovde nema mnogo cenkanja, jer Rusi, većinski turisti, ne pridaju značaj cenkanju, pa su i cene jače nego u drugim mestima. Ipak, nemojte da Vas to obeshrabri, držite se cenkanja, jer je ono na obostrano zadovoljstvo.

Među tri najveća bazara u Turskoj se nalazi u gradu Manavgat, na tri kilometra od Sidea. Bazar se održava ponedeljkom i utorkom, i treba reći da poseduje sve čari turskog pazara.

Pijace Marmarisa su veoma interesantne. Sve što ima u prodavnicama, ima i na ovim pijacama, čak je na pijaci jeftinije. Pijaca u Marmarisu radi četvrtkom. Ne zaboravite cenkanje. Odavde prosto ne možete izaći praznih ruku.

Alanja je takođe šoping raj. Sve je veoma povoljno. Najbolje je ići u centar grada ili Alanyum šoping centar. U buticima poznatih marki nema cenkanja. Za tašne i cipele idite u radnje kod luke. Za začine, ratluk, kafu, tekstil idite u radnje na pijaci. Najpoznatija roba u Alanji je nakit. Najbolje radnje koje prodaju nakit su “King Jewellery” i “Pasha”. Ataturk ulica je najbolja za kožne proizvode, naročito jakne.

U Antaliji ćemo spomenuti tržni centar “SheMall“. Nalazi se na središnjoj raskrsnici koja deli Laru u četiri dela. “SheMall” je jedan od najnovijih tržnih centara u Antaliji (početak rada je godina 2008). Ispunjava sve modne ukuse. Površina centra je 10000 metara kvadratnih, i obuhvata 70 lokala. Naravno, ovde možete napraviti i pauzu uz kafu ili neko drugo piće i decu ostaviti u centru za zabavu.

Zato ukoliko ovog leta se odlučite za letovanje u Turskoj obavezno krenite na put pripremljeni.