Novi Sad – šta posetiti?

novi sad

Prvobitna imena Novog Sada bila su Petrovaradinski šanac i Racka varoš, dok današnji naziv datira iz 18. veka. Ovaj grad nekad kroz istoriju bio je centar srpske kulture i društvenog života, pa je iz tog razloga dobio nadimak Srpska Atina. U ovom gradu živeo je veliki broj pesnika i književnika poput Đure Daničića, Đure Jakšića, Svetozara Miletića, Jovana Jovanovića Zmaja, Laze Kostića… Zbog svoje bogate istorije i kulture upravo ovaj grad je proglašen evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu.

novi sad ime marijino

Najzanimljivije mesto za posetu, ukoliko prvi put posećujete ovaj grad, je najpre staro gradsko jezgro. Na trgu Slobode najupečatljivija građevina je Rimokatolička župa „Ime Marijino“, poznatija kao katedrala. Sagrađena je na mestu starijih crkava u neogotskom stilu. Naspram nje nalazi se velelepno zdanje Gradska kuća (Magistrat). Ova monumentalna neorenesansna građevina zanimljiva je po tome što je na vrhu tornja imala zvono za uzbunu u slučaju požara. Centralni deo trga krasi spomenik Svetozaru Miletiću, najznačajnijem srpskom političaru u Vojvodini. Bronzana statua je rad poznatog hrvatskog vajara Ivana Meštrovića. Takođe veliki kulturno-istorijski značaj predstavljaju zgrada Vojvođanske banke i hotela „Vojvodina“, Vladičanski Dvor i više pravoslavnih crkava od kojih je najpoznatija Saborna, a najstarija Almaska crkva. U Novom Sadu nalazi se Matica Srpska, najuglednija kulturna i naučna institucija kod Srba. Kako je ovaj grad oduvek imao kulturni značaj, u njemu se nalazi veliki broj muzeja, galerija, kulturnih centara i pozorista od kojih su najpoznatije Srpsko narodno pozorište i Pozorište mladih. Od verskih objekata treba izdvojiti Novosadsku sinagogu kao jednu od najimpozantnijih građevina koja predstavlja kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja.

Najpoznatija šetališna ulica u gradu je Zmaj Jovina, a na nju se nastavlja popularna Dunavska ulica. U svako doba godine ova šetališna zona je prepuna lokalnog stanovništva, posetioca iz okolnih gradova i turista iz inostranstva. Postoji veliki broj restorana i kafića sa prelepim baštama za opuštanje i kratak predah, a takođe predstavlja šoping zonu sa mnoštvom prodavnica i butika. Na kraju ove šetališne rute nalazi se poznati Dunavski park koji predstavlja oazu mira u sred centra grada. Lepo je uređen sa dosta zelenila, umetničkim skulpturama i jezerom sa ostrvom kao najvećom atrakcijom. Park je pod zaštitom države kao spomenik prirode.

petrovaradin

Najpoznatiji simbol Novog Sada je Petrovaradinska tvrđava koja se prostire sa sremske strane na desnoj obali Dunava. Pored bogate i duge istorije koju ima, u današnje vreme je najpoznatija po muzičkom festivalu EXIT koja se ovde održava. Međutim, ovaj festival traje 4 dana, a Petrovaradin ima šta da ponudi u toku cele godine. Najpre tu je impozantan toranj sa satom i plato sa koga se pruža predivan pogled na Dunav i ceo Novi Sad, a veoma su atraktivne Podzemne vojne galerije i ustanove kulture na tvrđavi. Međutim, Petrovaradin ne čini samo tvrđava već i Gradić koji predstavlja najstariji deo današnjeg naselja Petrovaradin. Smatra se da je bio naseljen 50 hiljada godina pre nove ere, a zanimljiv je po uskim ulicama i autentičnoj arhitekturi.

Pored brojnih znamenitosti u samom gradu, turisti često posećuju bogatu okolinu Novog Sada. Tako dane provode na izletima na Dunavu na poznatoj gradskoj plazi Štrand, na keju ili Fruškoj Gori, posećujući neko izletište ili neki od brojnih manastira pomenute planine. Nije retkost da vreme provode u obližnjim Sremskim Karlovcima uživajući u obilasku ili pak u nekom od poznatih vinskih podruma ovog kraja. Za prave gurmane rezervisan je neki od salaša gde mogu da uživaju u dobroj hrani i seoskoj idili.

Zavisno od perioda u kom se nađete u ovom gradu, uvek se može posetiti neka od brojnih sportskih, kulturnih, muzičkih ili sajamskih manifestacija. Najpoznatije među njima pored Exit-a su: Tamburica Fest, Festival uličnih svirača, Dani Brazila, Cinema City, Todo Tango, Interfest, Zmajeve dečije igre

Noćni život u gradu je veoma bogat, tako da posle turističkih razgledanja i obilazaka, postoji mogućnost opuštanja u nekoj od brojnih diskoteka, klubova i kafana.

Zbog raznovrsne turističke ponude i brojnih mogućnosti, Novi Sad se sa razlogom smatra multinacionalnom i multikulturalnom metropolom u malom. Danas predstavlja najperspektivniji grad u Srbiji prvenstveno zbog spoja prirodnog i kulturnog bogatstva.