3 idealna mesta za Spa vikend u Srbiji

spa odmor

Usled nedostatka slobodnog vremena i sve bržeg načina života, turisti se sve češće opredeljuju da svoj slobodan vikend provedu daleko od gradske gužve i vreve.

Do sada se podrazumevao boravak u prirodi, na reci ili nekoj planini, međutim vremenom je postalo popularno opuštanje i kratak predah u nekom od brojnih Spa centara. U Srbiji su za ovakav doživljaj zaslužne neke od najpoznatijih banja sa svojim hotelskim kompleksima i širokim asortimanom usluga. Tri idealne za ovaj tip odmora su Vrnjačka Banja, Bukovička Banja i Banja Vrdnik.

Vrnjačka Banja

vrnjacka-banja-cvetna-rondela-centralni-park

Najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji predstavlja privlačan turistički centar za odmor i rekreaciju. Nalazi se u Centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda i veoma dobro je povezana sa svim krajevima naše zemlje. Klima je umerno kontinentalna i zbog uticaja okolnih planina, veoma prijatna. Leta su umereno topla sa svežijim jutrima i večerima, a zime snegovite bez ostrih mrazeva.

U Vrnjačkoj Banji nalazi se sedam mineralnih izvora od kojih se četiri koriste u terapijske svrhe, stoga banja ima dugu lečilišnu tradiciju. Takođe se u Vrnjačkoj Banji održavaju brojne manifestacije, tako da je posećenost ove banje oduvek na zavidnom nivou. Raspolaže mnogobrojnim smeštajnim kapacitetima poput vila, apartmana, privatnog i pansionskog smeštaja.

Takođe je popularna za one koje žele da uživaju i relaksiraju se u nekom od mnogobrojnih Spa centara. Najpoznatiji su: Rimski Izvor, Sunny Hill, Cvetni Konaci i Aleksandar Spa centar.

Ipak, zbog svoje moderne opremljenosti i sadržajnosti izdvaja se Solaris Resort 4* (jednu od ponuda možete pogledati ovde). Predstavlja prijatan ambijent za odmor i opuštanje, pogodan je za porodice sa malom decom, a takođe je namenjen sportistima i učesnicima seminara i konferencija. Smešten je u neposrednom delu banjske promenade, u mirnijem delu naselja.

vrnjacka-banja-barcino-tours-privatan-smestaj-apartmani-solaris-resort
Solaris resort (slika preuzeta sa sajta http://www.barcino.travel/)

U ovom hotelskom kompleksu, pored sportsko-rekreativnih sadržaja, otvorenog i zatvorenog bazena, teniskih terena i fitness centra, nalazi se jedan od najprestižnijih i moderno opremljenih Wellness centara u okolini. Sadrži: jacuzzi sa hidro i aero masažama, slanu pećinu, kaldarijum, rusku banju, parno kupatilo, relax baldahin, tuš tropska kisa, finsku saunu, tepidarijum kao i zatvoreni bazen sa morskom vodom. Gostima su na raspolaganju razne vrste masaža, relax soba i tepidarijum. Svakako ljubaznost i stručnost osoblja čini da ugođaj bude potpuniji i lepši.

Banja Vrdnik

img_9312
Slika preuzeta sa sajta http://www.termal-vrdnik.com/

Smeštena u podnožju Fruške Gore, Banja Vrdnik ima idealnu lokaciju jer se nalazi u blizini većih gradova. Od Beograda je udaljena 74 km, a od Novog Sada 24 km. Predstavlja jedinstvenu vazdušnu banju u ovom delu Evrope sa toplom termalnom vodom. Takođe, specifična je po odsustvu vetrova i padavina, a insolacija je 2200 časova godišnje.

Brojni su kulturno-istorijski spomenici u blizini, 16 manastira Fruške Gore, a u samom Vrdniku, nalaze se manastir Ravanica i Vrdnička kula.

hotel-1
Hotel Premier Aqua (preuzeto sa http://www.hotelpremieraqua.com/)

Idealan spoj navedenih prirodnih lepota i najsavremenije tehnologije i komfora čini hotel Premier Aqua 5*. Ovaj hotel predstavlja romantičan kutak i bazu za opuštene šetnje i uživanje u prirodi, a sa druge strane, pruža sav komfor koji se ocekuje od modernog hotela najviše kategorije. Wellness i Spa centar Katarsys nudi veliki izbor raznovrsnih tretmana, masaže, nege tela ili tretmana lica. Raspolaže sa tri vrste saune: finska, bio, infra crvena, parnim kupatilom, vichy tuševima i relax zonom. Hotel takođe, poseduje otvoreni i zatvoreni bazen sa termalnom vodom. Jedna od zanimljivosti je slana soba koja je izgrađena od prirodne kamene soli i boravak u njoj blagotvorno deluje na ceo organizam.

Bukovička Banja

bukovickabanja-starozdanje
Slika preuzeta sa https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/BukovickaBanja-StaroZdanje.JPG

Ova banja nekada je bila mondenski centar, a danas predstavlja značajan centar za rehabilitaciju sa dugom istorijom. Pored mineralne vode, za lečenje se koristi i glina. Banja predstavlja balneoklimatsko lečilište, a specifična je po tome što se nalazi u jednom od najstarijih očuvanih parkova Srbije. Park Bukovičke Banje proglasen je za spomenik prirode, a objekti u njemu predstavljaju značajno kulturno-istorijsko nasleđe od kojih su najbrojnije skulpture od belog venčačkog mermera.

hotel izvor
Hotel Izvor (preuzeto sa sajta http://www.hotelpremieraqua.com/)

U Bukovičkoj Banji nalazi se jedan od najluksuznijih hotela u Srbiji, Hotel Izvor 5*. Okružen šumama i vinogradima predstavlja idealno mesto za odmor i relaksaciju, a u njemu možete očekivati najviši nivo usluge. Od kompletne ponude, posebno se ističe Wellness centar sa deset bazena i aqua park sa tri bazena, dvanaest tobogana i mnoštvom atrakcija. Wellness program obuhvata sledeće: veliki centralni bazen, dva bazena za decu, jacuzzi, bazen za odmaranje, vrući bazen, relax sobu, parno kupatilo, bio saunu, rusku banju, finsku saunu, vesele tuševe, hidromasažnu kadu, tepidarijum i još mnogo toga… U sobama za masažu i tretmane, možete uživati u classic masaži, terapeutskoj, limfnoj drenaži, ritualnim tretmanima… Takođe je na raspolaganju fitness centar, a animacijski program obuhvata razne vidove grupnih treninga.

Dakle, u Srbiji postoji mogućnost i široka ponuda za popularne, relaksirajuće Spa vikende, a neki od Wellnes centara su na zavidnom nivou što se tiče sadržaja i usluga koje nude.