Pet mesta u Novom Sadu gde se dobro jede

Poznato je da su Vojvođani pravi gurmani pa je sasvim logično da u Novom Sadu postoji  dosta restorana i da u ovom gradu može baš dobro da se jede. Izdvojićemo neke od najpoznatijih, a samim tim su to mesta koja služe odličnu hranu i piće. Jeftina putovanja i kratak izlet ne moraju biti do inostraniih gradova, kada naša zemlja nudi toliko lepih mesta koja možete otkriti. Tako da ukoliko se za vikend odlučite da pobegnete iz svog grada, onda ne oklevajte već posetite Novi Sad i uživajte u brojnim lepotama i đakonijama koje ovo mesto nudi. Prijatno!

plava frajla
Restoran Plava Frajla (Izvor: http://plavafrajla.com)

Vojvođanski restoran Plava Frajla je vodeći restoran sa nacionalnom kuhinjom u Novom Sadu i okolini (recenzije posetilaca možete pogledati na Trip Advisor-u). Nalazi se u širem centru grada, na SPENS-u. Kapacitet restorana je devedeset mesta u sali i još toliko mesta u letnjoj basti. Karirani stoljnjaci, prijatan ambijent i najfinija domaća jela, podsetiće vas na prepoznatljivi šarm Vojvodine. Svakako je uvek prisutan zvuk tambure. U jelovniku restorana nalazi se veliki izbor iz domaće kuhinje, jela sa roštilja, jela ispod sača, lepinje i somuni iz pekare i veliki izbor slatkih jela. Za predjelo se nude razne vrste pita i gibanica, razne salate i brojne vrste sireva. Specijalitet kuće je Vojvođanski rinflajš, a od glavnih jela izdvajaju se: teleći ribić u povrću, lalinski skembići u saftu, vojvođanski gulaš, tradicionalni sataraš i ćureće meso sa mlincima. Kada je slatki program u pitanju, preporuka je pita od borovnica sa sladoledom, tradicionalne orasnice i testo sa makom.

fish & zelenis
Restoran Fish & Zeleniš (Izvor: https://www.facebook.com/fishizelenish/)

Fish & Zelenišje preporuka za ljubitelje mediteranske kuhinje, domaćeg vina i opuštene atmosfere (ocenu posetilaca pogledajte ovde). Restoran se nalazi u užem centru grada u Skerlićevoj ulici. Jelovnik je autentičan i zasnovan na mediteranskom načinu pripremanja hrane. Obiluje svežom ribom, plodovima mora, organskim povrćem, domaćim testeninama, grčkim i dalmatinskim predjelima, salatama i mediteranskim začinima. Česti posetioci ovog restorana su ljudi koji poste, vegeterijanci i oni koji jedu niskokaloričnu hranu. Od pića su najpopularnija domaća vina i rakije iz obližnjih fruškogorskih podruma i manastira. Ambijent je autentičan i svakako je mesto veoma specifično i zanimljivo.

restoran veliki
Restoran Veliki (Izvor: http://cafeveliki.com/)

Restoran „Velikinalazi se u starom gradskom jezgru u ulici Nikole Pašica, a njegova zgrada ima istorijski značaj i predstavlja kulturnu znamenitost. Specifičnost se ogleda u tome što je kuhinja restorana „Veliki“ pod uticajem kuhinja nacionalnih manjina. Nudi se austro-ugarsko-slovačko-srpski koncept hrane. Služe se tradicionalna jela na moderan način u prijatnoj atmosferi. Ponuda je veoma raznovrsna i kreće od laganih salata, preko kremastih potaža i jela od mesa do veoma ukusnih dezerata. Utiske i ocene pogledajte na Trip Advisor-u.

restoran terasa
Restoran Terasa (Izvor: http://terasa.rs/)

Restoran „Terasanalazi se na platou Petrovaradinske tvrđave pored čuvenog sata. Pored ukusne hrane koju nudi, jedinstven je i specifičan zbog lokacije i predivnog pogleda (šta drugi misle o njemu pogledajte na ovoj stranici). Sa terase restorana „Terasa“ pruža se predivan pogled na Dunav i ceo Novi Sad. Ambijent i ponuda hrane prilagođeni su najrazličitijim ukusuma – pizze, paste, bifteci, kao i veliki izbor poslastica. Najveci je izbor obrok salata i pasti a od glavnih jela, specijalitet kuće je manastirska ćuretina, pohovana sa bademom u sosu od borovnica. Od slatkog programa najveći je izbor torti i sladoleda. Restoran pruža mogućnost organizovanja raznih vrsta svečanosti, tako da se ovde često proslavljaju venčanja, rođendani, krštenja…

restoran sokace
Restoran Sokače (Izvor: https://www.facebook.com/sokace/)

Još jedan od poznatijih restorana domaće kuhinje u Novom Sadu je restoran „Sokače. Nalazi se u širem centru grada u ulici Pavla Papa, a recepture su stigle iz Zaječara. Hrana se priprema po receptima porodice Nikolić čija ugostiteljska tradicija traje skoro sto godina. To su jela sa roštilja, ćevapi, pljeskavice, uštipci, kobasice, pileći zalogaji, dimljeni vrat, jagnjetina… Najčešće se jela kuvaju u zemljanim ćupovima kao što se nekad spremalo u raznim krajevima Srbije. Spremljena su sa ljubavlju jer je za osoblje ovog restorana hrana uživanje, slavlje i radost. Ukoliko vas interesuje iskustvo i mišljenje drugih o ovom restoranu, to možete pročitati ovde.